Jak správně brousit nůž pomocí ocilky.
JAK ČASTO OSTŘIT NOŽE OCÍLKOU A JAKOU OCÍLKU VYBRAT?
Na eshopu gastro-plsek.cz naleznete širokou škálu ocílek, ale k čemu se jaká ocílka vlastně hodí? To bychom vám rádi jednoduše a přehledně popsali v následujících řádcích. Vždy je nutné dodržet, správný úhel broušení. Viz. obrázek galerie.Ale také brousit od paty nože ke špičce.
Základní dělení ocícek s e odvíjí podle jejich úběru materiálu. Rozlišujeme tedy ocílky leštící- tzv. pulírky, jemné,standartní a kombinované. K docílení perfektních výsledku doporučujeme jedno pravidlo a to KOMBINOVAT! Právě kombinací různých hrubostí ocílek dosáhnete perfektně naostřené čepele! Za tímto účelem se vyrábějí i ocílky kombinované čtyřhranné.
Leštící ocílky a jejich efekt na ostří:
Leštící ocílky lze použít po každém použití nože, slouží k zarovnání a přeleštění břitu, protože prvně dojde k "zahnutí břitu" a až teprve následně k jeho otupení.
Ocílky s jemným tahem a jejich efekt na ostří:
Ocílky s jemným tahem zároveň zarovnávají ostří i ubírají materiál. Úběr materiálu je však natolik nepatrný, že dokáží prodloužit ostrost čepele tak, aniž by docházelo ke zdrsnění materiálu.
Ocílky se standardním tahem a jejich vliv na ostří:
U ocílek se standardním tahem dochází k většímu úběru materiálu než u ocílek s jemným tahem. Výsledkem je zachování ostrého nože po delší dobu.
Alternativa k ocilkám .
Jako alternativa k ocílkám se nabízejí ještě ostřiče, neboli protahovací brousky. Je to volba pro nezkušené brusíře, kdy neodborným zacházením s ocílkou nejsou docíleny požadované výsledky.
Výhodou ostříčů je zejména jednoduchost a bezpečnost jejich použití.