Jak správně vybrat.
OSTRÁ ČEPEL: DRUHY, ROZDÍLY A JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT
Mít doma jeden univerzální nůž nebo zvlášť na zeleninu, maso i pečivo? Možná zjistíte, že některé nože ani nevyužijete nebo naopak. Zorientujte se společně s námi v typech ostří, rozdílech a vyberte si nůž, který vám bude nejen pomocníkem v kuchyni, ale i radostí.
1. HLADKÁ ČEPEL
Nejčastěji se s tímto typem setkáte u kuchařských nožů - zaručí čistý a přesný řez. Lehce s ní nakrájíte jemné i tvrdší suroviny a snadno se brousí. Tento univerzální typ nožů s hladkou čepelí doporučujeme do všech domácností i velkých provozů.
2. ZAHLÁ ČEPEL
Vykosťovací nože se zahnutou čepelí umožňují snadnou práci při zpracování masa. Speciální tvar vám pomůže dostat se všude - vykosťování zvládnete raz dva! Rukojeť nože je navržena s citem, ergonomicky, aby vás nebolela ruka.
3. VLNITÁ ČEPEL
Nože s delší vlnitou čepelí využijete na krájení pečiva i tvrdých surovin. Díky vroubkům se čepel dostane přes tvrdou kůrku chleba a zároveň nepomačká měkkou střídku pečiva. Vroubky snadno rozkrojí i tvrdé slupky u ovoce a zeleniny, např. u melounu a dýně.
4. ČEPEL S VÝBRUSEM
Nejčastěji používaná u kuchařských nožů Santoku, které jsou inspirované asijským typem - zaručují tenký a přesný řez.
Díky výbrusu se potraviny na čepel tolik nelepí a můžete krájet rychleji. Snadno tak nakrájíte citrusy a další suroviny na jemné plátky. Široká plocha čepeli je zároveň skvělým pomocníkem pro přendavání již nasekaných ingrediencí.
5. ČEPEL FLEX
Na odstranění kostí, tuku i šlach. Flexibilní čepel krájí přesně tak, jak chcete. Neodstraníte ani příliš mnoho, ani příliš málo.